Blonde Espresso Nedir? Neden bu kadar özel bir lezzet?

Blonde Espresso Nedir? Neden bu kadar özel bir lezzet?

Espresso tadını seviyor ama acı olmasından hoşlanmıyor musunuz? Veya acılığını biraz düşürmek için su katma ihtiyacımı duyuyorsunuz?

Eğer bu durum size tanıdık geliyorsa, belki de blonde espresso tam da aradığınız şeydir.

İlginizi çekti öyle değil mi?

Asırlık espresso genellikle koyu kavrulmuş kahve çekirdekleriyle demlenir. Zengin, acı ve kahve tutkunlarının her yerde arzuladığı geniş bir lezzet yelpazesi sunar.

Bu yüzden Starbucks, sonsuz kahve içeceği menülerine blonde espresso eklediği zaman insanlar gördüklerinde çok şaşırdı.

Peki tam olarak blonde espresso nedir ve onu farklı kılan nedir? Eğer detayları öğrenmek istiyorsanız bu makalede tüm cevapları bulabilirsiniz.

Blonde espresso nedir?

Peki blonde espressonun nesi bu kadar özel?

Blonde espresso çekirdeklerinin doğası gereği benzersiz olan hiçbir yanı yoktur. Pazarlama abartısının perdesini araladığınızda, karşınıza normal kahve çekirdekleri kadar uzun süre kavrulmamış bir kahve çekirdeği çıkıyor.

Çok hafif kavrulduğu için çekirdeğin doğal şekerinin ve asitliğinin önemli bir kısmı bozulmadan kalır.

Hafifçe kavrulmuş kahve yeni değil. Kavurma ölçeğinin daha hafif olan ucunda kavrulan kahve, daha önce Tarçınlı Kavurma olarak anılıyordu.

Ama bu biraz sorun yarattı. Starbucks gibi büyük kahve zincirlerinde bu durum, tarçının renkten ziyade tat ile ilişkilendirilmesi nedeniyle müşterilerde yankı bulmayı başaramadı.

Blonde espresso hangi seviyede kavrulur?

Blonde espresso, daha uzun süre kavrulmuş kahveye kıyasla tatlı ve narin bir tada sahip, daha hafif bir kavrulmayla elde edilir. Bu seviyede kavrulmuş kahve tipik olarak daha yüksek asitliğe (parlaklığa) ve daha hafif bir gövdeye sahiptir.

kahve çekirdeği

Kahvenin kökenine bağlı olarak bazı çiçek ve narenciye notaları da parlayacak.

Oysa koyu kavrulmuş kahve, özellikle "kömürleşmiş" seviyelere doğru gidildiğinde, tipik olarak asitliğinin ve menşe özelliklerinin çoğunu kaybeder.

Ancak fasulyedeki sakaroz ve diğer bileşiklerin yüksek sıcaklıklarda karamelleşmesi nedeniyle daha dolgun bir gövde ve daha fazla tatlılık bekleyebilirsiniz.

İlk çatlaktan hemen önce!

Kavurma işlemi sırasında kavurucuların dinlediği çeşitli seviyelerde "çatlama" vardır.

İlk çatlak 196 °C (385 °F) civarındaki sıcaklıklarda meydana gelir .

Bu, çok hafif bir kızartmanın başlangıç ​​aşamasını işaret eder. Sonraki çatlaklar, belirgin bir çatlaktan ziyade, daha çok bir çatırtı sesidir.

Fakat Blonde Espresso kızartma asla ilk çatlağı geçemez.

Blonde espresso daha mı güçlü?

Kafein bakımından daha güçlüdürler ancak tat açısından zorunlu değildirler.

Genel bir kural olarak, daha hafif kavrulmuş kahveler biraz daha yüksek kafein seviyeleri içerir. Ancak ağırlık ve hacim nedeniyle demlenmiş içecekler genellikle hemen hemen aynı miktarda kafein içerir. Çoğu insan için fark edilmez.

Ancak bütün kahve çekirdeklerini satın almak biraz farklıdır. Örnek olarak Starbucks'ın Blonde Espresso kahvesinin kızartmasını ele alalım.

Normal Starbucks koyu espresso kavurmasında yalnızca 260 miligram ve orta kavrulmuş kahvelerinde 310 miligrama kıyasla 360 miligram kafein bekleyebilirsiniz.

Blonde Espresso ile normal espresso arasındaki fark nedir?

Tamam, eğer buraya kadar geldiyseniz, Blonde Espresso ile normal espresso arasındaki temel farklar hakkında zaten iyi bir fikre sahip olmalısınız.

Ancak burada hafızanızı canlandırmanız için temel farklılıkların kısa bir özetini bulacaksınız.

Kızartma Seviyesi

Blonde Espresso ile normal espresso arasındaki en önemli fark, kavurma profilidir.

Blonde Espresso çekirdekleri daha düşük sıcaklıkta çok kısa bir süre kavrulur ve genellikle “ilk çatlama” aşamasına ulaşmaz.

Normal espresso çekirdekleri çok daha uzun süre kavrulur. Kavurma döngüsünün sonundaki koyu veya french kızartma aralığındadırlar.

Koyu kızartmalar daha çok "Maillard reaksiyonu" yaşar.

Bu, temel olarak şekerin karamelleşmesine ve fasulyedeki amino asitlerle reaksiyona girerek tereyağ, karamel aroması notaları üretirken narenciye notalarının azalmasına atıfta bulunur.

Kahve Tutarlılığı

Kahve çekirdeğinin yoğunluğu da gözle görülür bir diğer farktır.

Koyu kavrulmuş kahve demlerken, kömürleşmiş çekirdeklerin içerdiği yağlar nedeniyle kahve "daha kalın" olma eğilimindedir.

Koyu espresso çekirdekleri daha uzun süre kavrulduğundan, çatladıkça yağlar açığa çıkar ve bu da taze kahve çekirdekleri üzerinde parlak bir parlaklık bırakır.

Demlenmiş kahvenize kıvam katan da bu yağlardır.

Renk

Renk en uygun şey aslında. Ve bu isim oldukça uygun çünkü blonde kavrulmuş rengin rengi, yani, sarışın .

Neredeyse siyah koyu espresso çekirdekleriyle karşılaştırıldığında renkleri çok soluktur; ikisini de elinizde tutsaydınız, bir çaylak bile onları birbirinden ayırabilir.

Koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri, kavrulduğunda çatlaklardan sızan yağlar ve diğer bileşikler nedeniyle çok yağlı ve parlak bir görünüme sahip olma eğilimindedir.

Kafein Seviyesi

Daha "güçlü" bir koyu kızartmanın daha fazla kafein içereceğini düşünebilirsiniz, ancak şaşırtıcı bir şekilde, daha hafif kızartmalar en fazla kafeini içerir.

Bu yaygın bir yanılgıdır. Koyu kavrulmuş kahvelerin zengin tadı, daha güçlü bir kahve olduğu izlenimini bırakıyor, ancak bu sadece tat, gerçek değil.

Ve bunu düşündüğünüzde çok mantıklı geliyor.

Daha hafif kavrulmuş kahve ilk çatlamayı geçemediğinden ve daha düşük sıcaklıklarda kavrulduğundan, kafeinin büyük bir kısmı hala içeride kilitli kalır.

Öte yandan, koyu kavrulmuş kahvelerin kafein içeriğinin büyük bir kısmı "yanmıştır". Yani daha güçlü bir tat, daha fazla kafein anlamına gelmez.

Tat

Lezzet profili sarı ve koyu kavrulmuş kahveler arasında önemli ölçüde farklıdır.

Daha hafif kızartmalar, özellikle de blonde kızartmalar çok daha keskindir, daha tatlı bir tada ve yoğun bir kokuya sahiptir ve bazı insanlar bunu daha lezzetli bulur.

Öte yandan, daha koyu kızartmalar çok daha az karmaşıktır ve daha zengin, neredeyse kömürleşmiş bir tat sunar.

Koyu kavrulmuş kahve içmeye alışkınsanız, Blonde Espressonun hafif lezzet notalarından hoşlanmayabilirsiniz.

Karşılaştırıldığında muhtemelen Blonde Espressonun biraz yumuşak olduğunu göreceksiniz.

Blonde Espresso sadece Starbucks'ta mı var?

Starbucks 2012 yılında menülerine Blonde Espressoyu eklediğinde, 40 yılı aşkın bir süredir ilk kez yeni bir espresso türü tanıtılmış oldu.

Ortaya çıkışından bu yana, Starbucks Blonde Espresso hızla sadık bir takipçi kitlesi ve sadık bir nefretçi kitlesi kazandı.

Bugün, blonde kavrulmuş kahveler sadece "Starbucks'a özgü bir şey" değil. Hemen hemen tüm cadde kahve zincirlerine gidebilir ve eşdeğer miktarda espresso sipariş edebilirsiniz.

Ve pek çok markanın bu kervana katıldığını ve pazar payının bir kısmını ele geçirmek için Tarçınlı kızartma ve hafif kızartmayı sarışın olarak yeniden adlandırdığını göreceksiniz.

İlgini Çekebilir