Mevsimler kahvenin tadını nasıl etkiler?

Mevsimler kahvenin tadını nasıl etkiler?

Kahveyle ilgili mevsimsellikten bahsetmek garip gelebilir. Genellikle, odak noktası mümkün olduğunca sabit bir kalitede olmasıdır. Kahve her zaman aynı tadı vermeli, Mayıs ayında da Aralık ayında da.

Ancak, mevsimsellik, kaliteli kahve satın alırken çok önemlidir. Bu yüzden bugün sizinle bunu konuşmak istiyoruz.

mevsimler kahvenin tadını etkiler mi

Mevsimler kahvenin tadını etkiler mi?

Belki de "kahve bir meyvedir" ifadesini daha önce duymuşsunuzdur. Bu ifadeyle, kahve çekirdeğinin aslında kahve kirazının tohumu olduğunu ve bunun kahve kirazı ağacının bir parçası olduğunu ifade ediyoruz.

Kahve kirazı bir meyvedir ve diğer meyveler gibi mevsimseldir. Yani, premium kahve mevsimselliğinden bahsettiğimizde, hasat zamanına bağlı olarak kahvenin en taze olduğu zamanı kastediyoruz.

Bir anlamda, kahve kavurucusunun hangi kahvenin mevsiminde olduğunu bilmesiyle ilgilidir. Bundan sonra, kahvenizi nereden aldığınıza bağlıdır. Eğer yalnızca nitelikli filtre kahve satan bir kahve dükkanına giderseniz, aylar ilerledikçe kahvelerini sık sık değiştirdiklerini fark edeceksiniz.

Bu muhtemelen kahve mevsimselliğine uydukları anlamına gelir. Süpermarkette aynı şeyi bulmanız çok olası değildir.

Kahve kirazı nasıl büyür?

Her şey kuru mevsimde başlar. Kuraklık, kahve bitkisi için stres demektir. Hayatta kalma mücadelesi verir ve üremek ister. Kuru mevsimin sonuna doğru, ağaç küçük, açılmamış çiçek tomurcukları oluşturur.

kahve kirazı

Şimdi ağaç yağmuru bekler, günler veya haftalar boyunca bekler. Ağaçların hava koşullarındaki değişimlere ne kadar hassas bir şekilde tepki verdiğine şaşırırsınız. İlk yağmurlar geldiğinde çiçeklerin açılması tam olarak yedi gün sürer. Ağaçlar üç ila dört gün boyunca çiçek açar ve yoğun bir yasemin kokusuna sahip olur.

Çiçek tozlanınca, meyve tabanında küçük başlar oluşur. Meyve oldukça hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Toplamda, kahve kirazlarının olgunlaşıp kırmızı hale gelmesi altı ila sekiz ay sürer.

Hasat zamanlaması her şeydir

Kahve ticareti yerel hasat zamanlarına ağır bir şekilde bağlıdır. Kahveler kuzey yarımkürede (Meksika, Orta Amerika, kuzey Kolombiya, Etiyopya, Kenya) yaz başından sonbahara kadar olan dönemde en üst seviyelerine ulaşırlar.

Öte yandan, kahveler güney yarımkürede (Brezilya, güney Kolombiya, Peru, Burundi, Ruanda, Papua Yeni Gine) genellikle kış başından ilkbahara kadar olan dönemde en iyi seviyelerine ulaşırlar.

Bu nedenle kavurucular, tazelik ve kalite optimal olana kadar beklemek zorundadır. Bunun için çok fazla deneyim, yerel üreticilerle ve ihracatçılarla aktif bir iletişim gereklidir.

Kenya: Bir mevsimsellik örneği

Kenya, Kolombiya veya Endonezya gibi, ekvator üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle, ülkede iki yağmur mevsimi bulunmaktadır. Buna bağlı olarak, kahve ağaçlarının çiçeklenme dönemleri de iki ayrı zaman diliminde gerçekleşir: İlk dönem Mart / Nisan aylarında olur. Bu da Ekim'den Aralık'a kadar hasat edilmesiyle sonuçlanır.

kahve çekirdeği

İkinci dönem Eylül / Ekim aylarında gerçekleşir ve buna bağlı olarak Nisan'dan Haziran'a kadar hasat yapılır. İlginç bir şekilde, bazı ağaçlar iki hasat verirken, diğerleri sadece bir hasat verir.

Burada temel olarak üç faktör söz konusudur: konum, yükseklik ve yetiştirme türü. Ağaç tam olarak ekvator üzerindeyse, iki hasat vereceği varsayılabilir. Yükseklik ise olgunlaşma sürecinin daha uzun sürmesi anlamına gelir.

Son olarak, iyi düzenlenmiş bir çiftlik, en basit yetiştirme sürecini sağlamak için ağaçların döngüsünü etkilemeye çalışır. Örneğin, ağaçları doğru zamanda sulayarak aynı zamanda çiçeklenmelerini sağlayabilirsiniz. Bitki psikolojisi büyük bir rol oynar ve son derece karmaşıktır.

Mevsimsellik neden önemlidir?

İşte cevap oldukça basit: tat. Çok erken hasat edilen ve çok "genç" olan kahve otu, çim gibi ve kısmen sebzeler gibi tadacaktır. Vücut yapısı oldukça hafif ve sulu olacaktır. Espresso keskin bir asidite geliştirebilir çünkü asit henüz güzel bir şekilde entegre olmamıştır.

Öte yandan çok eski kahveler saman gibi tadacak. Çok, çok eski kahveler odunsu ve kül gibi bir tada sahip olur. Tatlılık neredeyse tamamen kaybolur. Bu nedenle, kahve sezonelliği hakkında temel bir bilgiye sahip olmak ve ne zaman kaçınmanız gerektiğini bilmek kesinlikle nitelikli kahve deneyiminizi yükseltecektir.

Hangi kahveyi seçmelisiniz?

Aslında, sormanız gereken ilk soru kahvenizi nereden almanız gerektiği. Premium mevsimsel kahve satın almanın en iyi yolu, iyi bir kahve dükkanından veya çevrimiçi olarak satın almaktır.

Kahve dükkanında satılan çekirdeklerin mevsimsel olduğunu anlamak kolaydır çünkü yıl boyunca değişim gösterirler. Dahası, sadece baristalara sorabilirsiniz.

Çevrimiçi satın almak da iyi bir seçenektir, özellikle kahve kavurucularının web sitelerinden doğrudan satın alıyorsanız. Orada satın alacağınız kahve ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulmalısınız.

Doğru kahveyi seçmenize yardımcı olmak için işte bir ipucumuz:

  • Geç kıştan erken yaz aylarına kadar Kuzey Yarımküre kahvelerini satın alın.
  • Geç yazdan erken kışa kadar, Ekvator'un altında yetişen kahve satın alın.

Son düşünceler

Kahve, birçoğumuz için hayatımızın büyük bir parçasıdır, ancak nadiren durup nereden geldiğini ve bir meyvenin tohumu olduğunu düşünürüz. Ancak bu durum değişiyor, çünkü daha fazla insan inanılmaz niteliklerinin farkına varıyor.

Mevsim, kahvenin hikayesinin büyük bir parçasıdır, lezzeti ve aromasını büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. Bunun hakkında biraz bilgi sahibi olmak, kahve satın alırken daha bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olacak ve sonunda her gün yaptığınız demlenmiş kahvenin çok daha iyi tatmasını sağlayacaktır.

İlgini Çekebilir