Evde espresso nasıl yapılır

Evde Espresso Nasıl Yapılır? (Makineli veya Makinesiz)

Günlük hayatımızda tükettiğimiz damlama kahve ve espresso demitasse, öğütülmüş kahvenin sıcak su ile filtreden geçirilmesi ile elde edilir. Ancak, bu iki kahve türü birbirinden önemli farklılıklara sahiptir. Bu farklılıkları anladığımızda, mükemmel bir kahve yapmak için gerekli adımları atabiliriz. Bu içeriğimizde evde espresso nasıl yapılır konusuna değineceğiz.

Evde Espresso Nasıl Yapılır?

Öncelikle espresso kahvenin ne olduğundan bahsedelim. Kahve severler arasında popüler olan espresso, ince öğütülmüş kahveden basınç altında aroma ve tat bileşenlerini çıkarmak için kullanılan bir demleme yöntemidir. “Caffè espresso” kelimesi İtalyanca’da “basınçlı kahve” veya “preslenmiş kahve” anlamına gelmektedir.

Evde espresso nasıl yapılır

Geleneksel olarak, espresso yapmak için orta ila koyu kavrulmuş, daha düşük asitli kahve çekirdekleri kullanılır. Ancak zamanla kavurma tercihi değişti ve orta kavrulmuş çekirdekler yaygın hale geldi. Bugün, birçok farklı kavrulmuş kahveyle harika espresso yapmak mümkündür, ancak en yaygın olanı orta ile orta arası kavrulmuş kahvelerdir.

Espresso’da Ne Kadar Kafein Var?

Espresso, ince öğütülmüş kahvenin basınç altında tat ve aroma bileşenlerini çıkardığımız bir demleme yöntemidir. Bununla birlikte, espresso çekimlerinin süper güçlü bir tadı olduğu yanılgısıyla birlikte, bir duble espresso bile 8 ons damla kahvenin yaklaşık üçte ikisi kadar kafein içerir.

Espresso İçin En İyi Kahve Çekirdekleri

Herhangi bir kahve espresso olarak demlenebilir, ancak espresso için özel olarak formüle edilmiş kahve karışımları da mevcuttur. Espresso çekirdeği diye bir şey yoktur ve espresso yapmak için öğütülen kahvenin öğütmesi çok önemlidir. Damla kahve için orta öğütülmüş çekirdekler en iyisidir, ancak espresso için çekirdekler ince öğütülmelidir ve öğütmenin tutarlılığı çok önemlidir.

Peki Evde Espresso Nasıl Yapılır?

Harika bir espresso çekimi yapmak, başlangıçta bir taahhüt gerektirir, ancak bir kez zaman ayırıp pratik yaptığınızda, tadı harika olan ilk shot’ınızı dökmek son derece tatmin edicidir. Evde espresso yapmak için tarifimizi takip edin.

En İyi Espresso Tarifi

  • Hazırlama Süresi: 3 dakika
  • Pişirme Süresi: 2 dakika
  • Toplam Süre: 5 dakika

Neye İhtiyacın Var?

  • Espresso Makinesi: Gereken basınç nedeniyle, basınca çıkabilen ve tutarlı sıcak su üretebilen gerçek bir espresso makinesine ihtiyacınız vardır.
  • Burr Grinder: Espresso dünyasında sihirli kelimemiz tutarlılıktır. Harika bir çapak öğütücü, eşit, ince öğütülmüş kahvenin en tutarlı kaynağı olacaktır.

İçindekiler

  • Filtrelenmiş Su: Özellikle sert suyunuz varsa, filtrelenmiş su kullanmak istersiniz. Kahve çoğunlukla sudur , bu nedenle kaliteli su şarttır!
  • 18 ila 20g Kahve: Herhangi bir kahve işe yarar, ancak bu kahve çekirdeklerini espresso için tavsiye ettik.

Talimatlar

  1. Adım: Espresso makinenizi çalıştırın ve ısınması için birkaç dakika bekleyin.
  2. Adım: Makineniz ısındığında, portafiltrenizi terazide tartın ve istediğiniz ağırlığa ulaşana kadar 18-20 g kahve öğütün.
  3. Adım: Portafiltrenizdeki kahve yatağını düzleştirin. Eşit bir dağılım için bir dağıtıcı veya işaret parmağınızı kullanabilirsiniz.
  4. Adım: Kahveyi sıkıştırmak için kurcalamayı kullanın. Düzgün bir şekilde sıkıştırmanız önemlidir.
  5. Adım: Atışınızı yapın ve sonucunu tadın. Fincanınızın kalitesini artırmak için değişkenleri ayarlayın.
  6. Adım: Tadı ekşiyse, öğütme işlemini inceleyin. Aşırı acıysa, öğütme işlemini daha kaba yapın.
  7. Adım: Espressonuzun tadını ayarlamak, ustalaşmanın en zor kısmıdır ve öğrenmesi zaman alır.

Evde Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?

Bir makinenin baskısı olmadan gerçek bir espresso yapamasanız da, şu yöntemlerden biriyle evde espresso yapmaya yaklaşabilirsiniz:

Moka Pot ile Espresso Nasıl Yapılır?

Harika bir kahve ekipmanı olan Moka pot, boyutu küçük olmasına ve bir espresso makinesinden çok farklı görünmesine rağmen, espresso benzeri bir kahve demlemek için en iyi yöntemlerden biridir. Moka pot, espresso makinesine benzer şekilde kahve yapmak için basınç kullanır ve birçok kişi, uygun fiyatlı ve taşınabilir olması nedeniyle Moka pot’u bir espresso makinesine tercih ediyor. Eğer ilginizi çektiyse, evde Moka pot kullanımı hakkında daha fazla bilgi için kılavuzumuza buradan göz atabilirsiniz.

French Press ile Espresso Nasıl Yapılır?

French press kullanarak espresso yapmak, normal bir espresso yapmaktan daha az kahve yapmak anlamına gelir. Öncelikle bir bardak suyu kaynatın ve su kaynatılırken French press’inize iki yemek kaşığı taze, ince çekilmiş kahveyi ekleyin. French press’inize biraz kaynayan su ekleyin ve kısaca karıştırın. Dört dakika bekleyin ve ardından pistonu yavaşça aşağı bastırmak için birkaç saniye arayla duraklayın. Fakat öğütme boyutu nedeniyle pistonu aşağı itmenin biraz zor olabileceğini unutmayın.

AeroPress ile Espresso Nasıl Yapılır?

AeroPress ile espresso benzeri kahve yapmak için, normal demleme yönteminizi kullanın ve ince öğütülmüş kahve kullanın. Mümkünse, suyunuzu bir su ısıtıcısında 205 ila 210 Fahrenheit dereceye kadar ısıtın (AeroPress için ideal sıcaklık). AeroPress cihazına takılan Fellow Prismo Eklentisi for AeroPress adlı valf hareketiyle, espresso benzeri kahve yapımı daha da kolay hale gelebilir.

Espresso İçecek Çeşitleri

Eğer kahve dükkanındaki menüye bakarken espresso içecekleri arasındaki farkları anlamakta zorlandıysanız, yanlız değilsiniz! İşte farklı espresso içeceklerinin genel bir özeti:

  • Single Shot: Basit ve lezzetli bir espresso çekişi.
  • Double Shot: En yaygın çekim türüdür, çünkü çoğu baristalar çift çekim yapıp birisi tek çekim istediğinde yarısını atarlar.
  • Americano: Americano, espresso üzerine dökülen sıcak su ile yapılan bir içecektir. Biraz daha yoğun damla kahveye benzer.
  • Macchiato: Macchiato, süt köpüğü ile servis edilen espresso’dur. Karamel aromalı bir şeker bombası olmadığına şaşırdınız mı? Ama eğer onu severseniz, o da olabilir ama geleneksel bir macchiato değildir.
  • Cappuccino: Ortalama bir cappuccino, espresso, süt buharı ve süt köpüğünün eşit parçalardan oluşur.
  • Flat White: Flat White, mikro köpükle kaplanmış espresso’dur. Mikro köpük, küçük, ince kabarcıklarla dolu süt buharıdır ve ultra pürüzsüz bir kıvam kazandırır. Evet, latte’den farklıdır.
  • Mocha: Mochalar lezzetlidir ve şaşırtıcı bir şekilde aşırı tatlı değildirler.
  • Latte: Latte, süt buharı ile karıştırılmış espresso ve çok az köpükten oluşur.
  • Ristretto: Bu, birkaç saat göz kırpamak istemediğiniz veya bir yudumdan daha uzun bir şeye bağlanmak istemediğiniz yoğun bir espresso çekişidir. Sonuçta, gidecek yerleriniz ve yapacak işleriniz var.

İlgini Çekebilir