Çapak Öğütücü vs Bıçak Öğütücü: Fark Nedir?

Çapak Öğütücü vs Bıçak Öğütücü: Fark Nedir?

Kahve tiryakileri iyi bilir, kaliteli bir kahve için kahve öğütücü kullanmak şarttır. Ancak, öğütücüler dünyasında farklı seçenekler mevcut ve belki de bilmediğiniz birçok seçenek var. Örneğin, bıçaklı öğütücüler ile konik dişli öğütücüler arasında birçok fark vardır. Konik dişli öğütücüler, iki aşındırıcı yüzey kullanarak kahve çekirdeklerini öğütürken, bıçaklı öğütücüler ise bir blender gibi çalışan bir pervane bıçağı kullanır.

Tüm bu bilgiler size önemsiz gelebilir ama kötü öğütülmüş kahve çekirdekleri kötü bir kahve demektir. Ve kimse kötü bir kahve istemez! Bu nedenle, The Roasterie ekibi olarak, sizin için iki farklı öğütücüyü karşılaştırdık ve size en iyi seçenekleri sunuyoruz!

Çapak Öğütücü

Kahve severlerin çoğu, konu öğütme boyutu ve tadı olduğunda bir çapak öğütücünün çok daha üstün olduğunu söyleyecektir. Bir bıçak öğütücüden daha pahalı olmakla birlikte, çapak değirmenleri tutarlılıkları, kaliteleri ve genel tekdüzelikleri ile tanınmaktadır.

çapak öğütücü

Çapak öğütücü nasıl çalışır?

Çapak değirmeni olarak da adlandırılan bir çapak öğütücü, aralarında kahvenin öğütüldüğü iki döner çapaktan oluşur. Çekirdekler, hareket eden bir öğütücü çarkı ile hareket etmeyen bir yüzey arasında ezilir.

Çapak öğütücü çeşitleri

Çapak öğütücülerin iki ana tipi vardır: Konik çapak öğütücüler ve düz çapak öğütücüler. Her iki öğütücü de tutarlı ve yüksek kaliteli bir öğütme sağlarken, hangi çapak öğütücünün sizin için doğru olduğunu anlamak için bilmeniz gereken iki öğütücü arasında farklılıklar vardır. Ve tercihinize bağlı olarak, manuel çapak taşlama makineleri veya elektrikli çapak taşlama makineleri arasında da seçim yapabilirsiniz.

El öğütücülerin kullanımı çok basittir ve daha tutarlı bir öğütme boyutu sağlayabilirken, elektrikli öğütücüler çok daha kullanışlıdır ve daha fazla miktarda kahve işleyebilir.

Konik Çapak Öğütücüler

konik çapak öğütücü

Çapak öğütücüler söz konusu olduğunda konik çapak öğütücüler endüstri standardıdır. Her seferinde iyi öğütülmüş kahve üretmeye yardımcı olan dış tırtıklı bir çapa sahip koni şeklinde bir merkez çapak kullanırlar. Ve tasarımı doğal olarak enerji verimli ve ısıya dayanıklıdır, bu da onu profesyonel baristalar ve ev baristaları için mükemmel bir seçenek haline getirir. Ancak konik çapaklar eşit şekilde öğütülmüş kahve üretmez ve mikroskop altına alındığında karışımda farklı boyutlarda çekirdekler olduğunu fark edersiniz. Bu, kahvenizin genel tadını etkilemese de, bazı insanlar espresso için düz bir öğütücüyü tercih eder. Aslında, 2013 Dünya Barista Şampiyonası sırasında tanıtıldıktan sonra düz bir çapak popüler oldu.

Düz Çapak Öğütücüler

düz çapak öğütücü

Düz çapak öğütücüler, çok keskin kenarlarla birbirine bakan halka biçimli iki çapa sahiptir. Bu tasarım, çekirdeklerin fırlayıp bir şekilde sağlam kalmasına izin verebilen konik çapakların aksine, çekirdeklerin mükemmel (ve simetrik olarak) öğütülene kadar çapakların arasında kalmasına izin verir. Tüm kahve veya espresso telveleri aynı boyutta olduğunda, lezzet çok tektir ve bu da baristalara yaratıcılık için daha fazla alan sağlar. Ancak düz frezeler konik frezelerden daha gürültülüdür ve öğütme işlemi sırasında daha fazla enerji ve ısı kullanır, bu da onları ticari ve hatta evde kullanım için daha az ideal hale getirir. Ancak hassasiyet gerektiğinde düz frezeler daha iyi bir seçenektir.

İlginizi çekebilir: Comandante

Bıçak Öğütücü

bıçak öğütücü

Bıçak öğütücüler, taze kahve dünyasına yeni girenler için daha yaygın bir seçenektir. Genellikle çapak öğütücülerden daha ekonomiktirler ve kullanımları çok kolaydır. Ancak, yukarıda bahsedildiği gibi, bir bıçaklı taşlama makinesinde tutarlı öğütme boyutu elde etmek çok daha zordur.

Bir bıçak öğütücü nasıl çalışır?

Bıçak öğütücü, kahve çekirdeklerini ve baharatları karıştırırken doğrayan bir makinedir. Öğütücünün ortasında pervaneye benzeyen, blender veya mutfak robotundaki bıçağa benzeyen bir bıçak vardır. Bu öğütücü, daha hızlı öğütme için daha fazla güç sunar, ancak kahve çekirdeklerinin boyutu eşit olmayabilir.  Pürüzlü zeminler kötü bir kahve tadına yol açabilir çünkü kahvenin farklı tatlarını tadacaksınız, ince öğütülmüş kahvenin acılığı ile daha büyük parçaların cesur aroması gibi.

Bıçaklı öğütücü kullanarak en iyi kahveyi elde etmek için, öğütücüyü bitene kadar basılı tutmak yerine darbeli çalıştırmanızı öneririz.Bu, tercih edilen kıvamı elde etmek için çekirdeklerin yeniden ayarlanmasına ve bıçağa doğru düşmesine izin verecektir. Ayrıca, genel lezzeti etkileyebilecek çekirdeklerin ısıtılmasını da önleyecektir.

Çapak öğütücü vs. Bıçak Öğütücü: Hangisi daha iyi?

Bunun cevabı, bütçeniz, tercihiniz ve kullanabileceğiniz ne kadar alanınız olduğu gibi birkaç şeye bağlıdır. Bazı insanlar rahatlığı tercih ederken, diğerleri gerçek bir barista deneyimini tercih edebilir.  Bu tablo, hangi öğütücünün ne için daha iyi olduğunu açıklar:

Çapak Öğütücü

Bıçak Öğütücü

Tutarlılık

Tatmak

satın alınabilirlik

Kolaylık

Kontrol

dayanıklılık

Hız

 

Sonuç olarak, karşılayabileceğiniz en kaliteli öğütücüyü almanız gerektiğidir. Bu ister 20 dolarlık bir bıçaklı taşlama makinesi, ister 100 dolarlık bir çapak taşlama makinesi olsun. Kötü bir öğütücü, lezzetli kahve çekirdeklerini sulu, hüzünlü bir fincan kahveye dönüştürebilir.

İlgini Çekebilir