Kahve telvesi yemek doğru mu? Yerseniz ne olur?

Kahve telvesi yemek doğru mu? Yerseniz ne olur?

Hadi itiraf edin, hepimiz kahve demledikten sonra lavaboya döktüğümüz tonlarca kahve telvesinin yenilebilir olup olmadığını düşünmedik mi? Bu normal bir soru! Acaba midemiz bu taneleri sindirebilir mi? Bana enerji verebilirler mi? Belki de kahve telvesi yeni bir süper gıda mıdır? Ama en önemlisi, tadı nasıldır? Kahve telvesi yemek doğru mu? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Kahve telvesi yemek

Evet, yenilebilir. Gelin, bir şeyi kabul edelim. Kahve yaparken filtre kahve makinesindeki kahve artıklarını çöpe attığımızda hepimiz düşünmüşüzdür: Acaba bu artıklar yenebilir mi? Vücudum bunları sindirebilir mi? Bana enerji verirler mi? Belki de kahve artıkları bir sonraki süper gıdamızdır? Peki, gerçekten yenebilirler mi?

Kahve artıkları, sabahları (ya da öğlenleri ya da akşamları) kahvenizi yaptıktan sonra geriye kalan şeylerdir. Sıcak suyla ıslatılmış ve süzülmüş olsalar da, kahve artıkları hala kafein, antioksidanlar ve lif içerir - ancak daha az miktarda.

kahve telvesi yemek doğru mu

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi'ne göre, kullanılmış kahve artıkları, demlenmiş kahveye göre daha yüksek miktarda fenolik bileşikler içerir. Peki, nedir bu polifenoller ve neden önemlidir? Bu organik bileşikler zararlı UV ışınları ve patojenlere karşı mücadele etmek, kanser ve diyabet gibi bazı hastalıkların gelişimini önlemek ve kardiyovasküler gücü artırmak için bilinirler. Bize göre oldukça faydalılar.

Kahve artıkları, marine için harika bir ekşi-tatlı katkı maddesi yapar ve hatta eti yumuşatmaya bile yardımcı olabilir. Aynı zamanda, pişmiş ürünlere (örneğin, bu kurabiye veya brownie tariflerinde olduğu gibi) çikolata tadını artırmak ya da lezzetli espresso tadını vermek için eklenebilir. Kahveli pasta ya da glutensiz, süt ürünleri içermeyen kahve granolası deneyin.

Kahve telvesini geri dönüştürmenin diğer yolları

Sadece kahve telvesi yemek istemiyor musun? Endişelenme, kahve kalıntılarından kurtulmanın birkaç başka yolunu da bulduk.

  • Evde spa günü için bir kahve peelingi yapabilirsin.
  • Soğan veya sarımsak doğradıktan sonra ellerindeki kokuyu gidermek için telveleri parmaklarınız arasında ovalayabilirsin.
  • Sümüklü böcekler, karıncalar ve salyangozlar gibi böcekleri uzak tutmak istediğin alanlara telveleri serpebilirsin!
  • Koyu mobilyalarda çizikleri gidermek için yağ ile karıştırılmış telveleri kullanabilirsin.
  • Konfeti yerine telveleri kullanarak hem güzel kokulu hem de ışıltılı glitterların her yere yayılmadığı daha az can sıkıcı bir seçenek yaratabilirsin (tamam, bunu biz uydurduk ama güzel görünmüyor mu?)

İlgini çekebilir: Değerli Bir Kaynağı Boşa Harcamayın

Sık Sorulan Sorular

Kahve telvesi zararlı mı?

Çok miktarda kahve telvesi yemek birçok risk taşır. Hayvanlar üzerinde yapılan umut verici klinik deneylere rağmen, insanlarda kahve telvesi tüketmenin sağlık üzerindeki etkileri hala büyük ölçüde incelenmemiştir. Kahvedeki bazı bileşenlerin faydalarını gösteren bilimsel kanıtlar bol olsa da, insanlar üzerinde yapılan klinik deneyler henüz bu noktada değil. Ancak, kahvenin izole edilmiş bileşenlerinin vücuda sağladığı faydalar konusunda tamamen anlaşılıyoruz.

Kahve telvesi zehirli midir?

Kahve telvesi yenilebilir ve toksik değildir. Bir kaşık kahve telvesi yemek sağlıklıdır ve herhangi bir rahatsızlık veya rahatsızlık yaratması olası değildir. Ancak, bütün, öğütülmüş ve harcanmış kahve çekirdeklerinde bulunan doğal yağlar, tüketildiğinde kolesterol seviyelerini yükseltir. Cafestol ve kahweol adlı iki diterpen, kolesterolü yükseltir.

Demlenmiş kahve sınırlı konsantrasyonlarda içerirken, harcanmış kahve telvesi her iki bileşikte yüksektir. French press (pistonlu), Türk kahvesi, Skandinavya kaynatılmış kahvesi ve diğer birçok popüler çeşitlerin en ince öğütülmüş halleri diterpenler bakımından en yüksektir. Servis yapmadan önce süzme işlemi cafestol ve kahweol'u yakalasa da kahve telvesini yemek doğrudan tüketimine sebep olur.

Vücudunuz kahve telvelerini sindirebilir mi?

Kahve çekirdeği, cafestol, catechols, kafein, asitler ve kahweol dahil olmak üzere tamamı sindirilebilir, ancak birçok bileşik mide asidi üretiminde artışa neden olabilir. Düzenli bağırsak fonksiyonuna sahip olanlar sınırlı miktarda kahve telvesi tüketerek gastrointestinal faydalar görebilirler, yakında bunu ele alacağız.

Ancak, GERD, ülser, tekrarlayan reflü, düzenli mide ekşimesi, şişkinlik, yavaş metabolizma veya sindirim sorunları yaşayan herkes için, süzülmeyen kahve içmek ve kahve telvesi yemek akut, şiddetli rahatsızlıklara neden olabilir. Mide asidi ile mücadele edenler, kahve telvesi yemek ve çok fazla kahve içmekten kaçınmalıdırlar.

Kahve telvesini yerseniz ne olur?

Geldik o merak edilen soruya. Kahve telvesi yemek, düzenli olarak tüketildiğinde hafif uyarıcı bir etki yaratırken, altında yatan uzun vadeli sağlık faydalarını destekleyen belirgin bir etki sağlar. Sağlık tavsiyesi temelinde kahve telvesi tüketimi önerilmese de, mevcut araştırmalar, kahve telvesinin vücuda kafein, demlenmiş kahveye kıyasla daha yüksek seviyelerde sağlıklı antioksidanlar ve büyük miktarlarda diyet lifi sağladığını göstermektedir.

Kafein için kahve telvesi yenir mi?

Kahve telvesini yiyebilirsiniz ama ideal olarak kafein dozunuzu almak için bunu yapmak istemezsiniz. Yapılan araştırmalara göre, kullanılmış kahve telvesinde gram başına 3.59 ila 8.09 miligram arasında kafein bulunur. 237 gram ağırlığındaki tek bir standart 8 ons kahve fincanında 94.8 mg kafein bulunur.

Ortalama olarak filtre kahve için 4.2 gram kafein içeren bir çay kaşığından yola çıkarak, aynı etkiyi elde etmek için 11.71 ila 26.4 gram kullanılmış kahve telvesi yemelisiniz. Bu, ortalama bir fincan kahve ile aynı etkiyi elde etmek için üç ila altı çay kaşığı ezilmiş, yıkanmış, acı tadı olan kahve telvesi yemek anlamına geliyor. Üstelik, kafeinin yavaş sindirilmesi nedeniyle uyarıcı etki 40 dakika ile iki saat arasında farklılık gösterirken, kahvenizi içerek 15 dakika içinde uyarılmış olursunuz.

Kahve telvesi tüketmenin 6 faydası

Özellikle kahve demlendikten sonra, harcanmış kahve posaları hala yağ asitleri, amino asitler, polifenoller, polisakkaritler ve çeşitli diğer maddeler içerir. Demlenmiş kahve posaları, taze çekilmiş kahveye göre daha yüksek oranda diyet fenolik bileşikler içerir. Fenolik bileşikler, geliştirilmiş zihinsel netlikten sağlıklı kilo kaybına, dengeli kan basıncından hatta anti-kanser faydalara kadar geniş kapsamlı sağlık faydalarıyla bağlantılıdır.

1. Geliştirilmiş Bağışıklık ve Anti-inflamatuar Tepki

Kahve telvesinde yüksek miktarda bulunan bir polifenolik bileşik, kafeoilkinik asitler, vücudumuzun pro-inflamatuar tepkisinin temel bileşenlerinden biridir. Kafeoilkinik asitlerin tüketilmesiyle sağlanan kemokin sitokinler, ateşle savaşmada, lenfopoezde (düzensiz timus fonksiyonunun bir öncüsü), kemik iliği bozukluklarında, beyaz kan hücresi üretiminin bozukluğunda ve lenfomalar ve lenfoid lösemi gibi birçok adaptif bağışıklık bozukluğunda analjezik ve anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Kemokin, çeşitli inflamatuar hastalıkların tedavisinde de faydalıdır.

Güçlü Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivite

Kullanılmış kahve telvesi ayrıca yüksek miktarda melanoidin içerir. Bu, güçlü antimikrobiyal aktiviteye sahip antioksidan bileşiklerdir. Diyet yoluyla alınan melanoidinler, mineral emilimini artıran metal şelasyon özelliklerine sahiptir ve bakteri büyümesini engelleyerek vücudu patojenlere karşı korur.

Düşük Kardiyovasküler Hastalık ve Alzheimer Riski

Kahve telvesinde yüksek miktarda bulunan klorojenik asitler, fenolik asit antioksidan bileşikleri, kalp hastalığı riskini ve vücutta inflamasyonu azaltmada kanıtlanmıştır. Ayrıca, Alzheimer gibi zihinsel dejeneratif hastalıklardan kaynaklanan riskin azaltılması konusunda da araştırmalar bulunmaktadır. Ortalama bir Amerikalı, diğer herhangi bir besin kaynağından daha fazla antioksidanı kahveden alır.

Kilo Kaybı ve Obezite İçin Kahve Telvesi

Kahve telvesi yemek, pek çok kişi için umut verici bir potansiyel sağlık yararlarından biri olan kilo verme konusunda da etkili olabilir. Henüz insan deneylerinde doğrulanmamış olsa da, Avustralya'daki Southern Queensland Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada, sağlıksız bir diyetle sadece %5 kahve telvesi takviyesi yapmanın yaygın anti-obezite faydaları tetiklediği görüldü. Kahve telvesi yemek, sekiz hafta boyunca kan basıncını normalleştirirken kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden oldu. Çalışma öznelerinde, yağ ve karbonhidrat açısından yüksek bir diyetle beslenen erkek sıçanların karaciğer yağlanması belirtileri de iyileşti. Bağırsak bakterileri ve glukoz intoleransı da düzeldi.

İyileştirilmiş Bağırsak Sağlığı, Düşük Diyabet Riski

Kahvenin, bağırsakları daha iyi çalıştırarak, postoperatif kabızlık için etkili bir tedavi olarak tüketilebileceğine dair birçok araştırma devam etmektedir. Araştırmalar ayrıca günde en az iki fincan kahve içmenin test örneklerinin bağırsak mikrobiyom profilini iyileştirdiğini ortaya koymaktadır. Kahve tüketenlerin bağırsaklarında daha fazla bakteri türü bulundu ve bu durum, güçlü bir anti-inflamatuar etki sağladı. Kahve içenler ayrıca Tip II diyabet gibi metabolik bozukluklarla ilişkili Erysipela Clostridium bakterisine sahip olma olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.

Yüksek Lifin Yaygın Tüm Vücut Faydaları

Kahve telvesi, şarap veya portakal suyundan daha fazla çözünür diyet lifi içerir. Diyet lifi, bağırsak sağlığı için faydalı bir bileşendir. Yüksek lifli bir diyet, bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve normalleştirmeye yardımcı olarak döngüyü düzenler. Yüksek lif alımı ayrıca kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve mide-bağırsak yolu hastalıkları gibi bir dizi hastalık riskini önemli ölçüde azaltır. Ülserlerden ve gastroözofageal reflü hastalığından bağışıklık fonksiyonunu artırmaya kadar diyet lifi, genel sağlığa yardımcı olur.

İlgini Çekebilir