Espresso tarzı kahve için AeroPress ve Moka Pot karşılaştırması

Espresso tarzı kahve için AeroPress ve Moka Pot karşılaştırması

Kahve yapmak için çok farklı yollar olduğundan, damat tadınızla uyumlu bir yöntem bulmak genellikle oldukça zor olabilir, özellikle de kahvenin bu mükemmel dünyasına yeni atıldıysanız çok zor.

Ancak, eğer en azından latte veya cappuccino gibi espresso tabanlı içecekleri seviyorsanız, seçeneklerinizi sadece espresso kahve çekebilen kahve makinelerine veya kahve ekipmanlarına indirebilirsiniz.

Bu iyi bir şey ama evde espresso makinesi maliyeti çok yüksek ve sürekli olarak mükemmel bir çekim elde etmek için çok fazla işlem yapmak ve teknik bilgiye ihtiyacınız var.

Bu yüzden, hala evde kahve yapmanın püf noktalarını araştırıyorsanız, bu en iyi seçenek olmayabilir. İyi haber, kullanımı kolay ve espresso tarzı kahve üreten iki popüler kahve ekipmanı var ve bütçenizi aşmıyor. Evet tam olarak AeroPress ve Moka Pot ekipmanlarından bahsediyoruz. Bu makalede, her bu iki kahve ekipmanına daha yakından bakacağız ve gerçek espresso'ya en yakın kahveyi demlemek için en iyi bütçe seçeneği hangisi olduğunu göreceksiniz.

 Moka Pot'a Yakından Bakış

Tamam, önce Moka Pot'a bakalım. Moka Pot'un kökenleri 1933 yılına kadar uzanıyor. O zamanlar İtalyan metal işçisi Alfonso Bialetti tarafından yaratılmıştır.

💡 Eğlenceli Bilgi: Alfonso Bialetti'nin oğlu Renato Bialetti, Moka Pot'un ikonik markalaşmasının arkasındaki güçtür. 93 yaşında vefat ettiğinde, üç çocuğu onu büyük bir kahve kazanının replikasına gömülmüş olarak onurlandırdı.

Hızla popüler oldu ve hala bugün, bu küçük kahve ekipmanı İtalya ve Avrupa'da birçok kahve tabanlı içeceklerin temelini oluşturur ve hatta Güney Amerika'da da yer edindi. Şimdilerde ise ülkemizde de pek çok kişinin ilgisini çeken ve kullanılan bir ekipman haline geldi.

Alfonso Bialetti'nin tasarımı basittir. Küçük yapıcı, birçok mutfak ocaklarında doğrudan kullanılabilecek bir kahve filtre sepeti ile üç kamaralı bir çelik kazana sahiptir.

Moka Pot, bir ilkokul bilim deneyleri gibi çalışır. Suyun bir kahve tozu dolu filtre sepetinden yukarıya zorlanması için buhar ve basınç gerektirir. Sonuç olarak elde edilen kahve güçlü ve yoğun ve ağızda çok iyi bir his bırakır.

Moka Pot ile kahve demleme, basınç ve buhar gerektiren espresso makinesi ile çok benzer görünse de, işlem temel olarak farklıdır.

Moka Pot'ta üretilen basınç sadece 2 bar'dır ve espresso makinesi tarafından üretilen 9 ila 15 bar kadar değildir; kısacası aynı klasmanda değiller.

Artılar

  • Buhar sürümlü perkolatör yöntemi.
  • Yoğun "espresso tarzı" kahve lezzeti sunar.
  • Ocak ve ateşlerde kullanılabilir.

Dezavantajlar

  • Temizlemek ve bakımı daha zor.
  • Bir ısı kaynağı gerektirir.

AeroPress'e Yakından Bakış

Şimdi AeroPress'e geçiyoruz. Baştan söyleyelim, bu kahve ekipmanı Moka Pot'tan tamamen farklı işler.

Cebinde taşınabilir büyüklükte olan AeroPress (biraz abartmış olabiliriz) mühendis Alan Adler tarafından tasarlanmıştır. Bu adı duymuş olabilirsiniz çünkü Adler aynı zamanda ikonik Frisbee'nin de icatçısıdır.

2005 yılında piyasaya çıktığında, AeroPress biraz bir başarısız oldu. Kahve meraklıları için çok garip görünüyordu ve onlar için Frisbee gibi bir oyuncak veya bir hile gibi görünüyordu, bir kahve ekipmanı gibi değil.

Ancak kahve pazarı evrim geçirdiğinde, odak tek fincan kahve makinelerine kaydı. Manuel demleme yöntemi, Hario V60 ve Kalita Wave gibi, giderek popüler hale geldi, doğal olarak AeroPress de yaygınlaşmaya başladı.

AeroPress çok geçmeden bir kahve uzmanlarının gizli silahı haline geldi. Hatta Dünya AeroPress Şampiyonaları düzenlendi ve baristalar bu yarışmaya katılarak hünerlerini göstermeye çalıştı.

AeroPress nispeten basit bir ekipman ve Moka Pot'tan daha kolay kullanılır. AeroPress'in tasarımı çok büyük bir şırınga gibi görünüyor ve yüksek bir silindirik hücre ve bir piston içerir ki bu sızdırmaz bir jöle oluşur.

AeroPress'i kullanmak basittir. Manuel basınç ve küçük yuvarlak kağıt filtreler kullanarak temiz bir kahve konsantrasyonu üretir.

AeroPress'i Moka Pot'a göre, AeroPress sadece 0,25 ila 0,5 bar basınç üretebilir.

Moka Pot yaklaşık 2 bar basınç üretebilir. Tam boyutlu bir espresso makinesi gerçek bir espresso üretmek için yaklaşık 9 bar basınç üretebilir.

Artıları

  • AeroPress, kompakt ve çok taşınabilir bir ekipmandır.
  • Uygun fiyatlıdır.
  • Soğuk suda kahve yapma ve farklı tariflerle kahve yapma seçenekleri mevcut.

Dezavantajları

  • Suyun ayrı olarak ısıtılması gerekmektedir.
  • Kağıt filtreye ihtiyaç duyar.
  • Büyük miktarlarda kahve demleyemezsiniz.

 AeroPress ve Moka Pot: Temel Farklılıklar

Peki hangi kahve makinesi espresso tarzı kahve yapmak için en iyi seçenektir? Moka Pot mu AeroPress mi?

Bunun için cevabımız kesinlikle Moka Pot olacaktır. Moka Pot, daha geleneksel bir espressoya benzeyen kahve yapabiliyor.

Ancak, AeroPress ile demlemek ve Fellow Prismo eklentisi gibi aksesuarlar kullanarak, AeroPress kahvesini daha espressoya benzer hale getirmek mümkündür. Ancak, Moka Pot o espressonun güzel kahve dokusu ve ağızda bıraktığı hissi daha iyi yansıtabiliyor.

İlginizi çekebilir: Su kalitesi kahve tadını etkiler mi?

Ancak, her şey bu kadar güzel değil. Moka Pot kahvesi genellikle çok karışık olur ve zamanlamayı yanlış yaptığınızda kahveyi yakmak an meselesidir. Ayrıca, Moka Pot'u temizlemek biraz zahmetli olabilir. Tüm bölümleri ayrı ayrı sökmelisiniz ve sonra kahve kütüğünü çıkarmaya çalışmalısınız. AeroPress ile ise bu çok kolaydır, kahve kütüğünü çöpe atın ve parçaları hızlıca yıkayın - yaklaşık yarım saat sürer.

Sonuç: AeroPress mi Moka Pot mu?

Espresso için AeroPress mi Moka Pot mu? İki kahve makinesi arasında gerçekten çok fazla rekabet yok. Sanırım zaten bu rehberi buraya kadar okuduysanız, artık kendi kararınızı vermişsinizdir.

Ama, evde bütçe dostu bir espresso tarzı kahve yapmak istiyorsanız, Moka Pot, daha "espresso" niteliklerinde kahve yapmak için en iyi seçimdir.

Biz Gourme Coffee olarak açıkçası evde süt bazlı bir kahve içeceği olarak latte istediğimizde sıklıkla Moka Pot'u kullanıyoruz. Moka Pot ile yapılan kahve, sütle çok iyi uyum sağlar.

Ancak, AeroPress ile genellikle daha çok Americano tarzı kahveler harika sonuçlar vermektedir.

Moka Pot, daha yakın bir espresso benzeri şeyler yapabiliyor olsa da, AeroPress'i daha kolay, hızlı ve eğlenceli buluyoruz.

Sonunda, gerçekten kişisel tercihe dayanır. AeroPress ve Moka Pot oldukça ucuz ekipmanlar. Peki her iki kahve ekipmanını da alıp bu dertten kurtulmaya ne dersiniz? Güzel fikir.

İlgini Çekebilir