Su kalitesi kahve tadını etkiler mi?

Su kalitesi kahve tadını etkiler mi?

İyi lezzetli kahve yapmak adeta bir bilimdir. Sen mükemmel bir kahve makinesi aramak için zaman harcarsın, iyi kavrulmuş kahveler satın alırsın ve sürekli kahve yapma tekniklerini incelemeye ve kendini geliştirmeye çalışırsın. Ancak, birçok evde kahve yapan ve hatta profesyonel baristalar tarafından sıklıkla gözden kaçırılan önemli bir unsur var. Evet, doğru bildiniz. Tam olarak su kalitesinden bahsediyoruz.

Kahvenizde yanlış bir şeyler olduğunu fark ettiğinizde, genellikle ilk akla gelen kahve çekirdekleri olur ve gerçekten iyi bir başlangıç noktasıdır. Ancak, karışımınızın yapısının yaklaşık %98'i olan başka bir bileşeni de var - tahmin edebileceğiniz gibi su. Kahvenizde kullandığınız su türü, kahvenizin lezzetini olumsuz yönde etkileyebilir ve hatta düzenli musluk suyu bile kahvenizin lezzetini hoş olmayan şekilde değiştirebilir.

İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Hario V60 Demleme Kılavuzu

Tüm su eşit değildir ve gerçekten en iyi su ile kahve yapmanın ne kadar fark yaptığı oldukça şaşırtıcıdır. Çoğu durumda, su kimyası evde kahve yapanlar için büyük bir sorun olmayacaktır ve suyunuz içmek için iyi lezzetliyse, muhtemelen kahve için de iyi lezzetli olacaktır ve bu doğru bir derecede gerçektir.

Musluk suyu, lezzetli bir kahve için sıkça kötü olarak gösterilir ve suyun mineral içeriği ve PH seviyesi kahvenin son halinde ciddi derecede kötü etkileri olabilir. Su kalitesi ayrıca kahve yapma ekipmanınızı da etkileyebilir ve yaşadığınız bölgeye göre yerel suyun kahve makinesine olumsuz bir etkisi olur.

Eğer su kalitenizle ilgili sorunlarınız olduğunu düşünüyorsanız, kahvenizin lezzetini etkileyebilecek bazı temel su yapım faktörleri var.

Bayatlık ve Kalite

Kahveniz için kullandığınız suyun taze, temiz olması gerektiği açıktır ve asla kendiniz içmek istemediğiniz suyu kullanmamalısınız. Soğuk su musluğu, sıcak su musluğu karşısında daha iyi bir seçenek olacak ve daha taze lezzetli olacaktır, yani sıcak su kullanarak fısıltılı çaydanlığınızı hızlandırabileceğinizi düşünüyorsanız yapmayın.

Ayrıca, su bidonunuzda eskiden kalmış su varsa, atın. Soğumuş eski, kaynatılmış su, oksijen kaybı nedeniyle hemen hemen tüm tazeliğini kaybetmiş olacak ve kahve ve suyun birbirleriyle nasıl reaksiyon göstereceklerine dair de değişiklik yaratabilir.

Düzenli musluk suyunuz hakkında emin değilseniz, üçüncü taraf bir filtre satın almak en iyisidir. Basit ve uygun fiyatlı bir su filtresi, kahve yapmak için su kalitenizi önemli ölçüde arttıracaktır.

Musluk Suyunuzu Filtreleyin

Musluk suyunuzun kalitesiyle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, iyi bir su filtresi ilk çağrı noktanız olacaktır. SCAA su yapım kılavuzları açıkça, kahve için en iyi suyun kokusuz, temiz ve klor içermemesi gerektiğini belirtmektedir.

İyi bir kahve lezzeti için su filtreleme adına popüler ve ucuz seçeneklerden birisi de musluğa monte edilmiş bir filtre kullanmaktır. Bu tür bir filtre mutfağınızdaki musluğa bağlanır ve musluk açıkken suyunuzu filtreler.

İlginizi çekebilir: Comandante C40 İncelemesi: Nasıl Bu Kadar İyi Olabilir?

Su Sertliği (Yumuşak su mu, Sert mi?)

Suyunuzun sertliği de kahvenizin lezzetini olumsuz yönde etkileyebilir. Su sertliği, suyunuzda ne kadar magnezyum veya kalsiyum olduğunu ifade eder. Bu iki madenin (özellikle magnezyumun) suda bulunmasının gerçekten kahvenizin lezzetini iyileştirdiğini söyleyebiliriz.

Ama diğerleri aksini iddia eder, bu madenlerin lezzet bileşenlerini çeken, daha sonra sıvıları oluşturan miktarları azaltır ve böylece kahvenizdeki lezzeti azaltır. Bu zor bir konudur ve net bir cevap yoktur, ancak bizim açımızdan bu madenlerin değiştirilmesi ve sadece sodyumun bırakılması, lezzetsiz bir kahveye neden olur.

Sert suya sahip olmanın bir dezavantajı, zamanla kahve yapma ekipmanınızda biriken tüm madenler nedeniyle oluşan kireçtir; bu özellikle espresso makinelerinde sorunlu olabilir.

Sertlik sorununu çözmek için birçok kişi su yumuşatıcı kullanmayı tercih eder, ancak bu kahvenizin lezzeti için sorun yaratabilir. Bu su yumuşatıcılar su sertliğini azaltmada yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda tuzluluğu arttırırlar ve maalesef kahvenizin lezzetini değiştirebilir.

İlginizi çekebilir: Kahve öğütücü alırken nelere dikkat edilmeli?

Herkesin lezzet algısı farklı olduğu için, sert ve yumuşak su arasında bir karşılaştırma testi yapmanızı ve daha sonra hangisini daha çok beğendiğinizi kararlaştırmanızı öneriyoruz.

Suyun sertliği ve kahve üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Jim Schulman'ın Insanely Long Water PDF'sini okumanızı öneriyoruz. Bu PDF, bu konuda geniş bir bilgi içermektedir ve özellikle espresso yapmakta odaklı olmasına rağmen, tüm yapım türleri için değerli bilgiler içerebilir.

Kahve İçin Ters Osmoz Suyunun Kullanılması

Ters Osmoz, içecek suyunuzu filtrelemek için popüler bir yoldur. Ancak, bu işlem her şeyi çıkarır ve harika lezzetli bir kahve yapmak için idealdir. Kahvenizi yükseltmekte yardımcı olan magnezyum ve kalsiyum eksikliğinde, Ters Osmoz suyu lezzetsiz ve sıradan bir kahve yapacaktır.

Ancak Ters Osmoz için her şey kötü değil, sudaki katıların sayısını özelleştirmeye izin veren özel karıştırma makineleleri bulabilirsiniz. Bu, Ters Osmoz'un kahve yapmak için en iyi su için harika bir seçenek haline getirir.

Suyla teknik olarak haşır neşir olmak isterseniz, suyu kendiniz karıştırabilirsiniz. Ancak, biz bu su filtrasyonunun sınırlarına gitmek olduğunu ve iyi lezzetli bir fincan kahve için inanılmaz bir çok çalışma olduğunu düşünüyoruz. Bu yolu seçerseniz, SCAA 150 mg/L toplam çözülmüş katıları önerir; ancak bize inanın çok oynama var.

Kahve İçin Şişelenmiş Su

Eğer bu işlemler için bütçeniz yok ama yine de harika lezzetli bir fincan kahve yapmak isterseniz, mağazadan satın alınan şişe su ile ilgili bir şey yoktur; ancak, şişe su kullanmak da ortalama bir çözüm olabilir.

Her marka şişe su farklı madenleri ve değişen PH seviyelerini içerir, bu nedenle kahve için en iyi suyu seçmek zor olabilir. Şu an için önerebileceğimiz en iyi su pınar su olabilir.

İlgini Çekebilir