Hazır Kahve ve Nitelikli Kahve: Arasındaki Farklar Neler?

Hazır Kahve ve Nitelikli Kahve: Arasındaki Farklar Neler?

Hepimizin sabahları bütün kahve çekirdeklerini dikkatlice öğütmek ve özenle bir Hario V60 veya başka bir kahve demleme makinesi hazırlamak için yeterli zamanı olmuyor. Bu nedenle hazır kahveler, nitelikli kahvelere göre daha popüler bir halde.

Aslında, 2014 Euromonitor raporuna göre, dünya nüfusunun neredeyse %50'sinin taze demlenmiş kahve yerine hazır kahveyi tercih ettiği görülüyor.

Söylemek ne kadar acı verici olsa da, hazır kahve her zamanki gibi popüler. Ancak hazır kahve daha mı iyi? Hangi tür kahve içmelisiniz?

Hazır kahve gerçek kahve midir?

Hazır kahvenin gerçek kahve olup olmadığını merak ediyorsanız, kısa ve tatlı cevap evet. Hazır kahve aslında hayatına normal demlenmiş bir kahve olarak başlar. Taze bütün kahve çekirdekleri kavrulur, öğütülür ve hazır hale gelme yolculuğuna başlamadan önce demlenir.

Normal demlenmiş kahve daha mı iyi?

Bu sübjektif. Biz taze çekilmiş kahve çekirdeklerinden yapılan demlenmiş kahveyi tercih ederken, siz hızlı bir fincan hazır kahve tercih edebilirsiniz.

Ancak, tartışma uğruna, bir kahve türünün diğerinden daha iyi olduğunu söyleyemeyiz. Ancak tat, kafein içeriği ve aromatik yağlar söz konusu olduğunda, normal öğütülmüş nitelikli kahve açık ara bize göre en iyisidir.

Hazır kahve, dondurarak kurutma yöntemleriyle işlendiğinden, tazelik ve lezzetin büyük bir kısmı kaybolur. Özünde, kahve siz onu demlemeden önce zaten demlenmiştir. Kısacası siz de demleyince çift demlenmiş kahve olur.

Ayrıca hazır kahvenin taze öğütülmüş kahveye kıyasla daha az antioksidan tutma olasılığı da vardır.

Hazır kahve ile taze çekilmiş nitelikli kahve arasındaki farklar

 

Hazır kahve, öğütülmüş kahveden çok daha kolaydır. Fincanınıza biraz hazır kahve granülü ekleyin, sıcak su ekleyin, hızlı bir şekilde karıştırın ve içmeye hazır.

Bütün bir kavrulmuş çekirdekten kahve demleme yoluna gitmek biraz daha zahmetlidir, ancak tüm ekstra çaba, harika bir tada sahip bir fincan sunar.

İlk olarak, açıkça kahveyi öğütmeniz ve ardından birçok kahve demleme ekipmanından veya Melitta gibi otomatik kahve makinelerinden birini kullanarak demlemeniz ve ardından bittiğinde kalan kahve telvesini atmanız gerekir.

Kahvenizi öğütmenin avantajlarından biri, deney yapmak için çok fazla alana sahip olmanızdır. Çeşitli kahve eğitme metodları, su, kahve oranları, değişen su sıcaklıkları ile oynayabilir ve mükemmel kahvenizi yaratmak için Gourme Coffee'de de sunduğumuz Hario V60 gibi bir kahve demleme ekipmanını kullanarak eğlenebilirsiniz.

Ağzınızı lezzetle dolduran tam gövdeli bir kahvenin tadını çıkarmak gibisi yoktur. Başlangıç seviyesiyle ilk adımı atmak istiyorsanız French Press ile başlayabilirsiniz.

Kahve çekirdekleriniz çok mu acı ve bunun yerine tatlılığı veya asiditeyi mi vurgulamak istiyorsunuz? Ekstraksiyonu kısaltmayı deneyin ve daha kaba bir kahve öğütme ayarı, biraz daha hızlı demleme süresi veya biraz daha ılık su kullanın. Öğütülmüş kahvenizin nasıl demlendiği üzerinde çok fazla kontrole sahipsiniz.

Peki hangisi daha iyi?

Eminiz buna cevabımızın ne olduğunu artık biliyorsun. Açık ara ikisi arasında bir seçim yapmak zorunda kalsak, elbette nitelikli kahvenin en iyisi olduğunu söyleyebiliriz.

Biraz daha detaya inmek gerekirse ikisini bazı başlıklar altında değerlendirebiliriz.

Kolaylık ve maliyet

Tamam, hazır kahvenin tipik olarak fincan başına daha ucuz olduğu inkar edilemez ve daha uygun olduğunu söyleyebiliriz; sonuçta, sadece biraz su kaynatmanız gerekiyor.

Hazır kahve daha ucuz olsa bile, bu paranızın karşılığını daha iyi alacağınız anlamına mı geliyor? Buna sadece siz cevap verebilirsiniz - rahatlığa, lezzete ve aromaya fiyattan daha mı çok değer veriyor musunuz?

Lezzet ve kahve kalitesi

Taze öğütülmüş bütün kahve çekirdekleri bu konuda tek galip olur.

Kaliteden bahsettiğimizde, kahve çekirdekleri her şeyin üzerinde belirleyici faktör olacak. Hazır kahve ucuzdur ve maliyetleri düşürmek için üreticiler daha acı ve daha sert bir tada sahip olan düşük kaliteli robusta kahve kullanır.

Ayrıca, kahvenin zamanla bozulduğunu ve lezzetini kaybettiğini belirtmekte fayda var. Kahve tüccarları buna "geçmiş mahsul kahvesi" diyorlar, bu da temelde bir yıl önce hasat edilmiş , tatları ve aromaları solmuş çekirdekler anlamına geliyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu bayat fasulyeler çok fazla sıralama yapmıyor ve çok daha ucuza satılıyor. Cazip düşük indirimli fiyatla, bu eski kahve çekirdekleri genellikle hazır kahveye dönüşür.

Bizi yanlış anlamayın, en kaliteli taze kahve çekirdeklerinden hazır kahve yapmak mümkün ama gerçekte birçok popüler marka hazır kahvesini olabildiğince ucuza üretiyor.

Aroma ve tat bileşikleri

Bir fincan kahvenin tadını çıkarma ritüelinin bir parçası aromadır ve hiçbir şey Chemex'ten yavaşça damlayan taze çekilmiş kahvenin kokusuna eş değer değildir.

Ne yazık ki, bu güzel aroma bileşiklerinin çoğu hazır kahvede kayboluyor. Hazır kahve o anda dondurularak kurutulduğundan, o anda pek çok tat bileşiği ve aroma kaybolur - puf, gitti! Ve o "an" fincanınıza ulaşmadan aylar, hatta yıllar alabilir.

Aroma, kahvenizin lezzetinin büyük bir kısmından sorumlu olduğundan, ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir kayıp, son fincan kahvenizi etkileyecektir.

İlgini Çekebilir