Kahvenin kafeini nasıl alınır? Kafeinsiz kahve nasıl olur?

Kahvenin kafeini nasıl alınır? Kafeinsiz kahve nasıl olur?

İyi bir şeyin çok fazlası aslında sizin için kötü olabilir. Bir fincan kahve, sizi uykunuzdan kaldırır veya iş gününüzü atlatmanız için size ekstra bir destek verir. Fakat her gün her an çok fazla kafein tüketmek çok sağlıklı değildir. Sağlığınız için zararlı olabilir veya en azından istenmeyen huzursuzluk ve kaygıya neden olabilir.

​İyi haber şu ki, kahvenin tadını seviyorsanız, bunun yerine kafeinsiz kahve içerek çok fazla kafein tüketmenin olumsuz etkilerinden herhangi birini yaşamadan istediğiniz kadar içebilirsiniz.

Bununla birlikte, kafein alımınızı sınırlamaya çalışan bazılarınız için, kafeinsiz çeşidi içerek kahve deneyimine devam edebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kahve bozulur mu? Kahveyi taze tutma rehberi

Kafeinsiz kahve nedir?

Tamam, kulağa harika geliyor ama kafeinsiz kahve nedir?

Kafeinsiz kahve (decaff), diğer normal kahvelerle aynı şekilde hayatına başlar. Tek fark, kahve çekirdeklerinin neredeyse tüm kafeini kahve çekirdeklerinden uzaklaştıran bir işlemden geçirilmesidir. Şimdi "neredeyse" diyoruz çünkü kafeinin tamamı alınmamış; bu işlem sırasında kafeinin yaklaşık %97'si giderilecektir.

kafeinsiz kahve

Kahvenin kafeini nasıl alınır?

​Kahveden kafeini ayırmak için birkaç farklı yöntem kullanılır; ancak, bu yöntemlerin çoğu birbirine çok benzer. Süreç oldukça teknik gelebilir, bu yüzden basit tutmaya çalışacağız.

​Temel olarak kahve çekirdekleri, metilen klorür, etil asetat (DCM veya Diklorometan) veya süperkritik CO2 dahil olmak üzere bir su ve solvent karışımı içinde işlenir ve yıkanır.

İlginizi çekebilir: Su kalitesi kahve tadını etkiler mi?

Çözücü karışımı kahve çekirdeklerine emilir ve yavaş yavaş kafeinin kahveden salınmasına neden olur. İşlem tipik olarak yedi kez yapılır ve her seferinde karışım özütleme kabından boşaltılır ve ardından kahvede yalnızca çok az miktarda kafein kalana kadar her işlemde yeniden doldurulur.

Kahvenin kafeinsizleştirilmesiyle ilgili sorun, işlemde kullanılan kimyasallardır. Ancak solvent kalıntısının minimumda tutulmasını sağlamak için dikkatle kontrol edilen katı sınırlar vardır.

Kafeinsiz kahvede kafein olur mu?

Bu yazıda daha önce de belirttiğimiz gibi, kafeinsiz kahve olarak etiketlense bile, içinde kafein olmadığı anlamına gelmez. Elbette, kafeini çıkarma işlemi oldukça iyi bir iş çıkarıyor, ancak her zaman mini minicik bile olsa kafein kalır.

​Kafeinsiz kahvede kalan kafein miktarı, farklı kahve çekirdeği markalarına ve kullanılan ekstraksiyon işlemine göre değişir. Bununla birlikte, en kafeinsiz kahvedeki kafein miktarı fincan başına 0-7 mg civarında olacaktır.

Ortalama bir fincan normal kahve, fincan başına kabaca 70-140 mg kafein içerir. Yani rakamları yan yana koyduğunuzda kafeinsiz çeşitten neredeyse tüm kafeinin çıkarıldığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Son düşünceler

Kahveden kafeini çıkarmak için kimyasalların kullanılmasından hoşlandığımızı söyleyemeyiz. Günün sonunda, kafeinin orada olması gerekiyor ve kafeinli kahvenin sağlık açısından pek çok faydası var ve neredeyse her hafta daha fazlası keşfediliyor.

​Kafeine karşı çok hassas olan kişiler normal kahve alımını sınırlamak isteyebilir ve bunda bir sorun yoktur. Kafeinsiz kahve muhtemelen sizin için iyi bir seçim olacaktır.

​Ama kahveden kafeini çıkarmak için kimyasallar ve toksinler kullanıldığını da unutmamak gerek.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

İlgini Çekebilir