Kahve Sifonu Nasıl Kullanılır

Kahve Sifonu Nasıl Kullanılır: Yeni Başlayanlara Kılavuz

Sifonlu kahve makinesi, kesinlikle dikkat çekici bir ekimandır ve müşteriler arasında bir konuşma konusu oluşturur. Sanki lise kimya deneylerini andıran kahve sifonu, övülen bir kahve makinesinden çok daha fazlasıdır. Aslında, sifon kahve demleme, çeşitli demlemelere özellikle dikkat edildiğinde, en iyi yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Bu yöntem biraz daha uygulamalı bir yaklaşım gerektirse de, sonucunda inanılmaz bir kahve elde etmek mümkündür.

Kahve Sifonu Nasıl Kullanılır?

Sifon kahve makinesi, temiz bir ekstraksiyon sağlayarak, tek kaynaklı kahvelerin derinliklerinde saklı olan lezzetlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu cihazın bir avuç farklı adı vardır. Bazılarına göre Sifon, bazılarına göre ise Vakum kabı (vakum kabı) olarak bilinir.

Sifon kahve makinesi, 1830’larda Berlin’li Loeff tarafından icat edilmiştir. Orijinal vakumlu hazne birkaç kez rafine edildi ve sonunda 1940’larda hepimizin bildiği sifona dönüştü. Tarih boyunca, daha ince öğütülmüş kahvenin tadımlık bir fincan ürettiğine inanılıyordu. Ancak, yerçekimi nedeniyle su ince zeminlerden kolayca geçemezdi. Bu sorunu çözmek için vakumlu kahve makinesi doğdu.

Sifon kahve makinesi, bir mikro öğütücünün bile filtreden geçerek son derece lezzetli ve temiz bir kahve elde etmesine olanak tanıyan demleme dinamiğiyle benzersizdir. Daldırma ve vakum, sifonun demleme dinamiğini oluşturur ve onu diğer kahve makinelerinden farklı kılar.

Sifona benzeyen başka bir kahve demleme yöntemi yoktur ve kurulum harika görünür. Bu cihaz, her zaman bir bonus olan çılgın bir bilim adamı gibi hissettirir.

Hario Kahve Sifonu Talimatları

Hario Kahve Sifonu Talimatları

İhtiyacın Olanlar

  • Sifon Kahve Makinesi (Bu kılavuzda Hario 2 fincan kullandık.)
  • 20 gram kahve. Orta ila ince öğütme. Orta-koyu çekirdekler mükemmel derecede iyidir, ancak daha hafif kızartmalar bir sifonda son derece iyi çalışır ve çekirdeklerde bulunan tatlılığı ve nüansları daha fazla fark edeceksiniz.
  • Kahve Terazisi.
  • Zamanlayıcı.
  • Kahve öğütücü.
  • Tahta kaşık.

Sonuç

  • Toplam demleme süresi: 2 – 2½ dakika.
  • Verim: 2 fincan (yaklaşık 12 oz. fincan).
  • Fincan Özellikleri: Kompleks, lezzetli, temiz gövdeli ve makul miktarda aromatik.

Adım Adım Sifon Kahvesi Nasıl Yapılır?

Sifon kahve yapmak biraz korkutucu olabilir ama gerçekte çok da zor değil! İkinci veya üçüncü denemenizde bile sifon kahve demleme konusunda ustalaşabilirsiniz. Aslında, sadece zamanlama ve sıcaklık kontrolüyle ilgilidir. Sifonlu kahve makinesi talimatlarını adım adım izlediğinizde, harika bir fincan kahve yapmak için bir barista kadar profesyonel hissedeceksiniz.

1. Adım: Kumaş Filtreyi Islatın ve Yerine Sabitleyin

İlk yapmanız gereken şey, kumaş filtreyi en az 5 dakika ılık suda bekletmek. Bu bekletme işlemi, sadece kalıcı koku veya tatları gidermekle kalmaz, aynı zamanda filtrenin sifon bölmesine yerleştirildiğinde conta oluşturmasına yardımcı olur.

Kumaş Filtreyi Islatın ve Yerine Sabitleyin

Filtreniz nemli olduğunda, filtreyi cam hazneye yerleştirin ve yaylı teli yavaşça cam borudan geçirerek alt kenardan asın. Bu işlemi yaptıktan sonra sifonlu kahve makineniz hazır olacaktır.

2. Adım: Kahvenizi Tartın ve Öğütün

Kahve demlemek kişisel tercihlere göre değişebilir, ben genellikle 20 gram kahve kullanıyorum ama siz farklı gramajlar denemekten çekinmeyin, eğer daha yoğun bir kahve isterseniz 25 gram da kabul edilebilir. Kahvenizi tarttıktan sonra, öğütücünüzü orta ila ince arasında bir ayara getirin. Normal damla kahve demlemeye göre biraz daha ince öğütmek isterseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kahvenizi Tartın ve Öğütün

3. Adım: Suyunuzu Ampule Ekleyin

Sifon kahve demleme sürecinde, cam haznenin altına 300 gram önceden kaynatılmış su ekleyin veya camda belirtilen 2 fincan çizgisine kadar su ekleyin. Suyu önceden ısıtmak, suyun kaynama sürecini hızlandıracak ve sifon kahve hazırlama sürecini hızlandıracaktır.

Suyunuzu Ampule Ekleyin

Suyunuzu Ampule Ekleyin 2

4. Adım: Sifon Kahve Makinenizi Kurun ve Isıtın

Şimdi sifonlu kahve yapmanın tam zamanı! İlk adım olarak, filtreyi ampulün içine yerleştirmek ve contayı yerine oturtmak gerekiyor. Lastik contaya hafifçe döndürerek yerleştirmeye çalışın. Sonra ısı kaynağınızı cam ampulün altına yerleştirin.

Sifon Kahve Makinenizi Kurun ve Isıtın

Hario sifon kahve makinesi, bir sıvı alkollü yakıt brülörü ile birlikte gelir. Ancak, bana kalırsa bunu kullanmak yerine küçük bir gaz brülörü almak daha iyi bir seçenek olacaktır. Sıvı yakıt brülörü, eşit ve sabit bir ısı kaynağı sağlayamaz. Ayrıca, sıvı yakıt brülörünün temiz yandığını görmek zor olabilir ve sifonun alt kısmının kömür siyahına dönmesine neden olabilir. Bu nedenle, küçük bir gaz brülörü satın almanızı öneririz.

Sifon Kahve Makinenizi Kurun ve Isıtın

5. Adım: Suyu Kaynatın Yükselişini İzleyin!

Sifonlu kahve yapımının en heyecan verici bölümüne geldik – demleme süreci! Su kaynayıp hazneye yükseldiğinde alt haznede bir miktar su kalmalı. Bu tamamen normal bir durum ve sıcaklığın daha iyi dağılmasına yardımcı olacaktır.

Suyu Kaynatın Yükselişini İzleyin!

Artık sıcaklığı ayarlamak önemlidir. Yaklaşık 185-195 derece F arasında bir sıcaklık idealdir, ancak termometreniz yoksa kaynamış suyun ardından yaklaşık 30 saniye bekleyin ve ardından üst haznenin içindeki suyu biraz karıştırın. Brülörünüzdeki ısıyı azaltın ve lezzetli kahvenizin keyfini çıkarın!

6. Adım: Öğütülmüş Kahvenizi Ekleyin

Şimdi taze çekilmiş kahveyi eklemenin zamanı geldi! Tahta bir kaşıkla, kahveyi tamamen suya batırarak üst hazneye doğru yavaşça dökün ve kahve telvesini suyun doğru yere gitmesini sağlayın.

Öğütülmüş Kahvenizi Ekleyin

Öğütülmüş Kahvenizi Ekleyin

7. Adım: Kahvenizi Demleyin

Kahvenin tadını çıkarabilmek için yaklaşık 15 saniye boyunca kahvenin demlenmesine müdahale etmeden beklemelisiniz.

Kahvenizi Demleyin

8. Adım: Isıyı Kaldırın

Ocağın altını kapatın ve kahvenizi tahta bir kaşık yardımıyla hızlı bir şekilde karıştırın.

Isıyı Kaldırın

9. Adım: Sihrin Gerçekleşmesini İzleyin

Sıcaklık düşmeye başladığında, kahvenin yavaşça orijinal alt cam ampulüne geri çekildiğini fark etmeye başlayacaksınız. Bu işlem, siz ısı kaynağını kapattıktan yaklaşık 1 ila 2 dakika sonra başlamalıdır. Daha uzun sürüyor gibi görünüyorsa, soğutma işlemine yardımcı olması için cama üflemeyi deneyin. Şuna benzer bir şey oluyor!

Sihrin Gerçekleşmesini İzleyin

Alt kısımdaki kahve köpürmeye başladığında ve üst hazne bölümünde kalın bir kahve telvesi tabakası kaldığında tamamen bittiğini anlayacaksınız.

10. Adım: Servis yapın

Üst hazne bölümünü cam ampulden yavaşça çıkarın, sifon hala dokunulamayacak kadar sıcak olacağından bir bez kullanmanızı tavsiye ederiz.

Hazne bölümü çıkarıldıktan sonra, servis yapmadan önce en karmaşık fincanı garanti etmek için kahvenin biraz soğumasını bekleyin.

İlgini Çekebilir