Moka Pot vs. French Press: En İyi Kahveyi Hangisi Yapar?

Moka Pot vs. French Press: En İyi Kahveyi Hangisi Yapar?

Moka Pot ve French Press, iki popüler kahve makinesinin savaşıdır; hangisi en iyisi? Görünüşe göre hemen hemen her kahve tutkunu, hangi kahve makinesinin en lezzetli kahveyi hazırladığı ve hangisini tercih ettikleri konusunda kendi fikirlerine sahip.

Bununla birlikte, bu iki demleme ekipmanı, bir fincan kahve yapmak için tamamen farklı iki yol kullanır, bu nedenle birinin diğerinden daha iyi olduğunu iddia etmek, kişisel zevke indirgenir. French Press, size "espresso benzeri" bir fincan kahve vermek için düdüklü tencere ile aynı şekilde çalışan Moka Pot'a karşı tam daldırma demleme kullanır.

Her ikisi de lezzetli bir fincan kahve yapmanın mükemmel yollarıdır ve ne kadar temizlik ve demleme öncesi hazırlık yapmak istediğinize bağlı olarak tercihinize bağlıdır.

İlginizi çekebilir: Espresso tarzı kahve için AeroPress ve Moka Pot karşılaştırması

​Şahsen, ruh halimize bağlı olarak hafta boyunca hem kullabilir hem de dönüşümlü olarak kullabiliriz. Hangi ekipmanı satın alacağınız konusunda kararsızsanız, size her biri için tarafsız bir genel bakış sunacağız (veya yapmaya çalışacağız) ve temel farklılıkları netleştireceğiz.

Moka Pot

Moka Pot

Moka Pot, İtalya'daki hemen hemen her mutfakta bulunan bir İtalyan ürünüdür ve Bialetti, Moka Pot arenasında büyük isim markasıdır. Espresso ile eşit kahve yapma kabiliyeti nedeniyle genellikle set üstü espresso ekipmanı olarak adlandırılır. Tencerenin hızlı bir şekilde ısınması ve basınç üretmesi gerektiğinden, bu kahve makinelerini neredeyse her zaman alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılmış bulacaksınız.

Moka Pot, sızdırmaz bir demleme kabı oluşturmak için birbirine sıkıca oturan üç parçaya sahiptir. Su haznesi, ortada sıkıştırılmış bir kahve filtresi ve bitmiş kahvenin toplandığı bir üst hazne var.

Demleme işlemi oldukça basittir. Su yavaş yavaş kaynamaya başladığında alt su haznesinde oluşan buhar sıcak suyu kahve telvelerinin bulunduğu filtreden yukarıya doğru iter. Ekstrakte edilen kahve daha sonra üst hazneye itilir ve burada toplanarak kupanıza dökülmeye hazır hale gelir.

Moka Pot ile her seferinde mükemmel bir fincan yapmak zor olabilir ve içerdiği basınç nedeniyle bu kahve makinesiyle ilgili bazı tehlikeler de olabilir. Neyse ki çoğu Moka Pot bir emniyet valfi ile donatılmıştır, bu nedenle kazalar nadirdir.

💡 Moka Pot kullanırken bazı ipuçları:

  • Kahvenizi yakmamak için ocakta daima kısık ateşte kullanın.
  • Önceden öğütülmüş kahve kullanıyorsanız, filtre sepetinizi ağzına kadar doldurun (sıkıştırmaya gerek yok).
  • Kahve çekirdeklerinizi her demlemeden önce iyi bir kahve değirmeni kullanarak taze öğütüyorsanız, 'elenmiş' etkiyi hesaba katmak için telveyi filtre sepetinin içinde yaklaşık %30 oranında aşağı itmek için bir espresso tamponu kullanmanız gerekir.

French Press

French Press ile kahve demlemek

French Press, kahvenin daha uzun süre demlenmesine, daha dolgun ve daha ağır bir demleme üretilmesine ve son fincana daha fazla kahve yağının girmesine izin veren basınç yerine daldırma demleme kullanır. French Press düşkünleri, genel ekstraksiyon ve tadın diğer herhangi bir demleme yönteminden çok daha üstün olduğunu söylüyor.

İlginizi çekebilir: French Press için en iyi sıcaklık ne olmalı?

Moka Pot ve French Press söz konusu olduğunda, French Press'ler çok daha az iş gücü gerektirir ve iş son demlemeye geldiğinde çok daha risksizdir.

French Press'in kullanımı çok kolaydır. Sadece kaba öğütülmüş filtre kahveyi cam sürahiye koyun, kaynayan suyu kahvenin üzerine dökün, üstüne kadar doldurun ve demlenmeye bırakın.

Ancak, ne kadar uzun süre bırakırsanız, son kahvenizin tadı o kadar acı olacaktır, bunun nedeni daldırılan kahve telvesinin aşırı ekstraksiyonu olacaktır.

Kahvenin ne kadar süre demlendiğinden memnun olduğunuzda (5 dakikayı geçmemesini tavsiye ederiz) tüm kahveyi sürahinin dibine itecek ve dışarıda tutacak ince bir ağ barındıran pistonu aşağı bastırın.

Moka Pot ve French Press: Hangisi daha iyi?

Moka Pot ve French Press, tadı harika bir fincan kahve hazırlar. Daha çok espresso tadında bir kahve seviyorsanız Moka Pot'u tavsiye ederiz; size espressoya benzer bir şey verecek, bulabileceğiniz en iyi kahve ekipmanlarından birisidir.

Moka Pot'ta ustalaştığınızda, o çok sevilen kremayı alabileceğinizi göreceksiniz! Moka Pot ayrıca French Press'e kıyasla çok daha konsantre bir demleme sunar, ancak onu kurmak ve demlemek için biraz pratik yapmanız gerekecek.

French Press'in kullanımı son derece basittir ve neredeyse herkes ondan iyi bir daha sahip kahve alabilir. Kahvelerin gizli tatlarını ve yağlarını çok daha fazla ortaya çıkaran dolgun gövdeli bir fincan sunma eğilimindedir.

Biraz daha maceralı bir şey arayan standart bir kahve ekipmanı arıyorsanız French Press'i seçmenizi tavsiye ederiz. Dediğimiz gibi, neredeyse hatasız ve arkadaşlarınızla paylaşmak için French Press'te yeterince arta kalan lezzetli bir fincan kahveyi garanti ediyorsunuz.

İlgini Çekebilir